Kraukšķīgie jaunumi no Jersikas
Ja sirdi olkonums piec kuo eistyn gorda, tod paraugi Jersikas čipsus! Jī ir tik krouksteigi i tik vīgli gaiseigi, ka poši lein mutē, partū ka sataiseiti piec eipaša recepta i nav capti eļļā!
Tiem, kuri nav ciemojušies Jersikā vai neprot latgaliski, pārtulkošu: “Ja sirds kāro pēc kā patiesi garda, tad nobaudi Jersikas čipsus! Tie ir tik kraukšķīgi un tik viegli gaisīgi, ka paši mutē lien, jo pagatavoti pēc īpašas receptes un nav cepti eļļā!”
Sen lolots sapnis
Jersikas čipsu saimnieks un SIA “GLEAR” valdes loceklis Artis Paegle ir cilvēks, kurš Jersikā, Līvānu novadā, izveidoja šo jauno un unikālo ražotni, un sapni par čipsu ražošanu Artis loloja jau gadiem. Ražotnes vietas izvēle par labu Latgalei radās, kad Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija aicināja attīstīt uzņēmējdarbību Latgales reģionā un Zemkopības ministrijas Lauku atbalsta dienests piešķīra Latgales reģiona uzņēmējdarbības veicināšanai Eiropas fondu finansējumu. Savukārt Līvānu pašvaldība palīdzēja atrast vietu tieši Jersikā.
Kā top čipsi?
Izrādās, ka pasaulē kartupeļu čipsus ražo trīs dažādos veidos:
- kartupeļi tiek sagriezti plānās šķēlītēs un cepti eļļā;
- no kartupeļiem tiek izveidota masa, un no tās veido čipsus;
- no kartupeļiem izveido granulas, un no tām gatavo čipsus – tā top Jersikas čipsi!
Granulas top no tīriem kartupeļiem, kuri tiek sarīvēti, žāvēti, un tad tiek izveidotas granulas. To veidošanā netiek izmantotas ķīmiskas vielas. Ražošanas process ir šāds:
- granulas tiek samitrinātas ar ūdeni, saulespuķu lecitīnu, un tad tās tiek samaisītas;
- masu ievieto milzīgā 50 metru garā iekārtā, kur granulas vakuumā piepūšas un “uzsprāgst”. Tad, tās presējot, tiek izveidoti čipsi, kas tiek cepti 200 grādu temperatūrā;
- kamēr čipsi ceļo pa konveijeru, tiem nedaudz uzsmidzina rapšu eļļu un apviļā garšvielu maisījumā. Protams, līdz nonākšanai pakā, tiem jāiziet kvalitātes kontrole un brāķu izsijāšana;
- pēc tam čipsi tiek automātiski sasvērti 90 gramu porcijās un fasēti maisiņos, ievietoti kastēs pa 16 maisiņiem, salikti paletēs un novietoti noliktavā, no kurienes tiek aizvesti taisnā ceļā uz “Rimi”.
Čipsi katrai gaumei skaistā iepakojumā
Ražotne tika uzbūvēta sešu mēnešu laikā, un bija gatava 2015. gada rudenī. Šobrīd tajā strādā deviņi cilvēki. Ražošanas procesa un iepakošanas materiālu pilnveidošanas process vainagojās ar pirmo produktu nonākšanas pie pircējiem pirms gada – 2016. gada jūnijā. Lai gan pagājis tikai viens gads, produktu klāsts jau ir liels, un gada laikā izmantotas 60 tonnas kartupeļu granulu.
Čipsi pieejami ar tādām garšām kā siera, skāba krējuma ar sīpoliem, tomātu un bazilika, bekona un balzamiko etiķa. Bet tas vēl nav viss – nupat ir radītas trīs jaunas garšas: Himalaju sāls, zilā siera un mango salsas, kas ir mans favorīts! “Rimi” patlaban var nopirkt triju veidu Jersikas čipsus – siera, tomātu un bekona. Prieks ir ne tikai par gardajiem čipsiem, kas atrodas paciņā, bet arī par gaumīgo un pievilcīgo iepakojuma dizainu, par ko saņemti jau trīs atzinības raksti.
Jersikas čipsi ir jau populāri arī Igaunijā, Lietuvā un Lielbritānijā. Pavisam drīz tie tiks sūtīti nogaršošanai arī uz Kataru Arābu Emirātos, kā arī uz Norvēģiju.
Ieceres nākotnei
Artis ir beidzis Latvijas Lauksaimniecības universitāti Jelgavā un strādājis gan “Aldarī”, gan “Grindex”, gan “Pepsi” un lielākajā kafijas ražotājā Baltijas valstīs “Simemeks”, kur uzkrājis vērtīgu pieredzi, kas tagad rezultējas jau realizētos produktos, gan arī izdomā, kas viņam netrūkst. Nākotnes plānos Artim ietilpst jauni tirgi, jaunas garšas un vēl pilnīgi jauni produkti. Ja tik daudz ir izdarīts gada laikā, tad daudz tiks sasniegts arī nākotnē.
Gatavot ar Jersikas čipsiem ir jautri un viegli!
Padoms! Sasmalcināti čipsi ir ideāls panējums gan gaļai, gan dārzeņiem, kā arī kraukšķīga cepurīte dažādiem makaronu vai citiem krāsnī ceptiem ēdieniem.
Mūsu stāsts...
Mūsu stāsts sākās šādi..
Daudzu uzņēmumu izcelsme bieži vien sākas no personīgām vajadzībām. Tā radās arī mūsējā – no pašu vēlēšanās padarīt savu uzturu un dzīvesveidu nedaudz veselīgāku. Mēs, protams, bijām daudz dzirdējuši par ābolu labvēlīgo ietekmi uz veselību jau no agras bērnības, tomēr sapņojām par banāniem, kas pie mums neaug. Mūsdienu pasaulē pieejams ir viss, taču der atcerēties, ka visvērtīgākās lietas ir tepat blakus – mūsu zemē. Tāpēc tas bija likumsakarīgs progress, ka esam sadraudzējušies ar cilvēkiem, kas ābolus - šo maģiskos augļus pārvērš brīnumainos produktos, kas pilni saulainas vasaras enerģijas.
Ar prieku dalāmies
Mūsu
draugi no Igaunijas salas Sāremā – ģimenes uzņēmums Wosel rada
tikai tādus produktus, kurus
lieto un kuriem no sirds tic paši.
Katrs
jauns
produkts tiek rūpīgi
pārdomāts gan
garšas, gan dizaina ziņā.
2017. gada vasaras beigās dibinātais uzņēmums lika raudzēt savu pirmo neapstrādāta ābolu sidra partiju un 2018. gada pavasarī izlaida savus pirmos produktus – klasisko ābolu etiķi un ābolu sidra etiķi ar medu, kas ir visu turpmāko produktu bāzes elements.
Pozitīvas atsauksmes mūs iedvesmo
Pozitīvās atsauksmes no klientiem iedvesmo mūs meklēt arvien jaunus produktus un sadarbības partnerus. Tā esam satikuši patiešām aizrautīgus veselīga dzīvesveida entuziastus tepat Latvijā – vēl vienu ģimenes uzņēmumu ar senu vēsturi, kura galvenā vērtība ir tradīcijas un atbildība.
Mūsu mērķis ir stiprināt Latvijas iedzīvotāju veselību ar klimatiskajiem apstākļiem atbilstošiem produktiem, kas pilni ar dziedinošo vasaras saules enerģiju neatkarīgi no sezonas.
Kas ir strādnieku dzēriens Switchel?
Switchel ir pirmais šāda veida dzēriens Igaunijā, taču tas noteikti nav nekas nezināms – patiesībā tas ir no jauna atklāts dārgums. Switchel ir ieguvis labu slavu un atsauksmes no klientiem kaimiņu zemē un ir kļuvis arī par mūsu komandas favorītu. Tāpēc vēlamies to parādīt arī Latvijā. Kāds tas ir un kāpēc to sauc par Switchel?
Tradicionālais Switchel jeb Haymaker's Punch ir sen radīts, saldskābs, pikants dzēriens, kura pirmssākumi meklējami 17. gadsimta koloniālajā Amerikā. Tas bija populārs vasaras dzēriens lauksaimnieku un laukstrādnieku vidū, nodrošinot spēku un papildinot organisma šķidruma un barības vielu rezerves.
Haymaker dzēriens, jeb Switchel, kas daudzviet saukts arī kā switzel, swizzle, switchy vai ingvera ūdeni, būtībā ir dzēriens, kas izgatavots no ūdens, kas sajaukts ar vieglu dabisko etiķi un aromatizēts ar ingveru.
Mēs piedāvājam Switchel divos dažādos izmēros: trīs garšas skaistās 750 ml stikla pudelēs un ērtās 250 ml alumīnija bundžiņās.
Smiltsērkšķu-aveņu-ingvera Switchel, kā redzams nosaukumā, satur smiltsērkšķu, aveņu un ingvera sulu, kā arī citronu sulu, pilienu Wösel ābolu sidra etiķa un organisko agaves sīrupu, kas piešķir produktam patīkami saldu garšu.
Marakujas - lāceņu Switchel saulainā krāsa un maigās kaislības garšas uzburs ballītes sajūtu jebkurā dienā.
Plūškoka -Japāņu cidonijas bezalkoholiskais dzirkstošais Switchel ir brīnišķīgi aromatizēts un skaisti izstrādāts gāzēts dzēriens, kas lieliski atveldzēs jebkuru izslāpušo.
Switchel ir lieliski bezalkoholiskie dzērieni, lai iepriecinātu sevi un draugus kā svētkos, tā darba dienās. Tradicionāli tas ir bijis strādnieku dzēriens, taču laiki mainās un mūsdienās Switchel lieliski iederēsies gan biroja darbinieku vidū, gan aktīvas atpūtas laikā dabā.
• Marakujas - lāceņu Switchel bundžiņā ir ar skaistu dizainu un lielisku garšu, kas liks iemirdzēties jebkurām acīm.
• Rabarberu-aveņu ir bērnu iecienītākā kombinācija. Dzirkstošais dzēriens ir maigi rozā krāsā un jebkurā gadalaikā jūs pārsteigs ar dzīvīgi pavasarīgo rabarberu garšu un nelielām, saldām aveņu notīm.
• Cidoniju - kazeņu Switchel dzēriens savukārt pārsteigs ar savu koši sarkano krāsu. Un kā eleganta mūzika gardēžiem ir saldā cidonijas un mazliet skābenās kazenes nošu saspēle.
Lieliskas garšas no Sāremā salas

Wösel kompānijas princips ir, ka katrs jaunais dzēriens ir tāds, ko mēs paši labprāt lietojam un kam ticam, tāpēc katrs produkts ir rūpīgi pārdomāts dizaina un garšas ziņā. Klajā laistas dažādas Shrub dzērienu bāzes garšas, Igaunijas tirgū unikālie dzērieni Switchel, sadarbībā ar TalTech izstrādāti veselības šoti, ābolu sidra etiķi un daudz kas cits.